Home / Συνταγές / Μελιτζάνες παπουτσάκια
4 Σεπτέμβριος, 2015

Μελιτζάνες παπουτσάκια

Posted in : Συνταγές on by : Angela

Υλικά:

  • 6 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 κ.σ.λάδι
  • αλάτι

IMG_20150824_124311 ν

Για τη σάλτσα κιμά

  • 1/2  κιλό κιμά κοτόπουλο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι κομμένο  καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 150 ml κόκκινο κρασί
  • 1 φλ.καφέ λάδι
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες τριμμένες ή 1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ
  • 1  φλιτζ. τσαγιού τριμμένο regato light
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ.μοσχοκάρυδο
  • τα φύλλα από 1/2 ματσάκι   μαϊντανό  ψιλοκομμένα
  • τα φύλλα από 1/3 ματσάκι  δυόσμο  ψιλοκομμένα
  • λίγο βασιλικό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μπεσαμέλ :

  • 4 ποτήρια γάλα 1% λιπαρά
  • 1 κ.σ.μαργαρίνη light
  • 4 φουσκωτές κ.σ. corn flower
  • 1 κ.γ.μοσχοκάρυδο
  • 1  αυγό κτυπημένο
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού τριμμένο regato light
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

  • Πλένω και σκουπίζω τις μελιτζάνες. Kόβω ένα  καπάκι από την καθεμία το οποίο πετάω, χωρίς να αφαιρέσω τα κοτσάνια τους. Με μαχαίρι χαράζω γύρω γύρω τη σάρκα.Με ένα κουτάλι αφαιρώ  την περισσότερη ψίχα κάθε μελιτζάνας, αφήνοντας περίπου 1 εκ. πάχος γύρω από τη φλούδα.
  • Βάζω την μισή  ψίχα σε ένα μπολ, την αλατίζω και την αφήνω .
  • Αλατίζω εσωτερικά τις άδειες μελιτζάνες και τις αφήνω αναποδογυρισμένες πάνω σε απορροφητικό χαρτί για περίπου 1/2 ώρα.
  • Προθερμαίνω το γκριλ στους 180ºC βαθμούς. Ξεπλένω τις μελιτζάνες και τις σκουπίζω καλά μέσα κι έξω με χαρτί κουζίνας. Τις λαδώνω με το λάδι, τις αλατίζω και  τις βάζω σε ένα ταψί, με το  άνοιγμα   προς τα πάνω, και τις ψήνω για περίπου 20 λεπτά  μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρά. Τις βγάζω και τις αφήνω να κρυώσουν.
  • Ξεπλένω την μισή ψίχα της μελιτζάνας και τη σκουπίζω καλά με χαρτί κουζίνας. Την ψιλοκόβω και την αφήνω κατά μέρος.
  • Βάζω να ζεσταθεί η χύτρα ταχύτητας  σε δυνατή φωτιά, μέχρι να κάψει  καλά. Ρίχνω 3 κ.σ. λάδι και μετά τον κιμά και το κρεμμύδι και ανακατεύω  με μια ξύλινη κουτάλα για περίπου 5 λεπτά. Μετά ρίχνω το  σκόρδο, την κομματιασμένη ψίχα από τις μελιτζάνες,το καρότο και συνεχίζω για άλλα 2 – 3 λεπτά, ανακατεύοντας.Σβήνω με το κρασί, το αφήνω να βράσει για 1 λεπτό μέχρι να εξατμιστεί και προσθέτω τις ντομάτες,τον μαιντανό,τον δυόσμο,τον βασιλικό,την δάφνη,τον πελτέ,την κανέλα,το μοσχοκάρυδο,αλάτι και πιπέρι.Μόλις το μείγμα πάρει μια βράση ρίχνω περίπου 1/2 ποτήρι νερό κλείνω το καπάκι   και μόλις σφυρίξει η χύτρα χαμηλώνω τη φωτιά στους μισούς βαθμούς και μαγειρεύω τον κιμά για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσει .Αν έχει υγρά τον ψήνω λίγο με ανοιχτή κατσαρόλα μέχρι να εξατμιστούν.Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω το τυρί και ανακατεύω καλά.
  • Ετοιμάζω την μπεσαμέλ. Ζεσταίνω  3 ποτήρια γάλα σε μία κατσαρόλα.Προσθέτω την μαργαρίνη το μοσχοκάρυδο,το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύω καλά. Διαλύω στο 1 ποτήρι κρύο γάλα  τις 4 φουσκωτές κ.σ. corn flower και τις ρίχνω στο ζεστό γάλα ανακατεύοντας γρήγορα  με σύρμα ώστε να μην σβολιάσει.Μόλις δέσει η μπεσαμέλ αποσύρω από την φωτιά  και προσθέτω το αβγό κτυπημένο στο οποίο έχω προσθέσει 3 κ.σ.από την μπεσαμέλ και ανακατεύω καλά. Τέλος προσθέτω το τυρί και η μπεσαμέλ είναι έτοιμη.
  • Προθερμαίνω το φούρνο στους 200ºC βαθμούς και γεμίζω τις μελιτζάνες μέσα στο ταψί, με το μείγμα του κιμά και από πάνω βάζω σε κάθε μελιτζάνα 2 κ.σ.μπεσαμέλ και την στρώνω καλά.Μετά ρίχνω 1 ποτήρι νερό στο ταψί.
  •  Βάζω το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήνω τα «παπουτσάκια» για 50 λεπτά περίπου, μέχρι η μπεσαμέλ να ροδίσει  και να μαλακώσουν οι μελιτζάνες.
  • Με αυτό τον τρόπο μαγειρέματος και με τα υλικά που χρησιμοποιούμε εξοικονομούμε μεγάλο μέρος από τις θερμίδες χωρίς να χάνουμε την γεύση!
  • Καλή απόλαυση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *