2 Ιανουαρίου, 2021
Κότσι χοιρινό στη γάστρα

ΥΛΙΚΑ:
1 κότσι χοιρινό περίπου 1.800 γρ
2 πατάτες μεγάλες κομμένες στα 4
1 μεγάλη γλυκοπατάτα κομμένη σε μεγάλα κομάτια
2 κυδώνια κομμένα στα 4
2 καρότα κομμένα στη μέση κατά μήκος
2 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
5-6 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
10 δαμάσκηνα ξερά (προαιρετικά)
1 κουτί μπύρα 500ml
3 κλαράκια δεντρολίβανο φρέσκο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ρίγανη και 3 φύλλα δάφνης
Για τη μαρινάδα:
Το χυμό από 2 πορτοκάλια
Το χυμό από 2 λεμόνια
1/2 φλ λάδι
2 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. σόγια
2 κ.σ.ρίγανη
1 κ.σ. θυμάρι
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ετοιμάζουμε τη μαρινάδα. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα.
Τοποθετούμε το κότσι σε ένα μπολ, αφού πρώτα το πλύνουμε και το σκουπίσουμε καλά με χαρτί κουζίνας, και του κάνουμε ένα καλό μασάζ με τη μισή μαρινάδα από όλες τις πλευρές. Μετά αλατοπιπερώνουμε ελαφρά, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στο ψυγείο για 4-5 ώρες ή ιδανικά όλο το βράδυ.
Αφού μαριναριστεί το κότσι ρίχνουμε τη μπύρα στη γάστρα και τοποθετούμε μέσα το κότσι. Ρίχνουμε από πάνω τη μαρινάδα από το μπολ, τα σκόρδα, τα κρεμμύδια, τα φύλλα δάφνης, και τα 3 κλωνάρια δεντρολίβανο. Ψήνουμε συνολικά 2,5-3 ώρες σε προθερμασμένο φούρνο. Στην αρχή ψήνουμε για 1/2 ώρα στους 220 βαθμούς. Όσο ψήνουμε το κότσι καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες, τις γλυκοπατάτες, τα κυδώνια και τα καρότα μέσα σε ένα μπολ και τους ρίχνουμε την υπόλοιπη μαρινάδα. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Μετά από 1/2 ώρα στους 220 βαθμούς, ανοίγουμε τη γάστρα και ρίχνουμε τις πατάτες. Γυρίζουμε το κότσι από την άλλη πλευρά και το περιχύνουμε με τη μαρινάδα. Κλείνουμε τη γάστρα και χαμηλώνουμε στους 170 βαθμούς. Ψήνουμε για 2 ώρες. Μετά ανοίγουμε τη γάστρα ρίχνουμε μέσα τα δαμάσκηνα σκεπάζουμε τη γάστρα για 15 λεπτά. Το φαγητό μας είναι έτοιμο να το απολαύσουμε. Είναι πεντανόστιμο με τραγανή πέτσα.
Καλή σας απόλαυση!