14 Αυγούστου, 2022
Κριθαρότο ολικής με μύδια

ΥΛΙΚΑ:
250 γρ. Κριθαράκι ολικής
½ κιλό μύδια κατεψυγμένα
1 κρεμμύδι μεγάλο
2-3 σκελίδες σκόρδο
2 κλωνάρια βασιλικό ψιλοκομμένο
100 ml ούζο
4 ντομάτες ώριμες
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
3 κ.σ. ελαιόλαδο για τα μύδια
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 πιπεριά σε μικρά κομμάτια
4 κ.σ.ελαιόλαδο για το κριθαράκι
2 κ.σ. Νοστιμιά Maggi
Αλάτι για το κριθαράκι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά ή καυτερή ανάλογα με το γούστο μας
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Από τη προηγούμενη μέρα έχουμε βγάλει τα μύδια από τη κατάψυξη και τα έχουμε τοποθετήσει στη συντήρηση για να ξεπαγώσουν. Σε μία κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό βράζουμε το κριθαράκι σύμφωνα με τις οδηγίες. Το σουρώνουμε και το ξαναβάζουμε στη κατσαρόλα με 4 κ.σ. ελαιόλαδο, ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τις 2 κ.σ. Νοστιμιά Maggi και ανακατεύουμε καλά.
Μετά πολτοποιούμε στον πολυκόφτη τις ντομάτες τον μαϊντανό,το πελτέ και το βασιλικό.
Τα αδειάζουμε σε ένα μπολ και αλατοπιπερώνουμε. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε σε αντικολλητική κατσαρόλα όπου έχουμε βάλει 3 κ.σ.ελαιόλαδο που έχει κάψει. Μόλις μαραθούν λίγο προσθέτουμε τα μύδια που τα έχουμε στήψει καλά. Τα σοτάρουμε όλα μαζί για 3-4 λεπτά και σβήνουμε με το ούζο.
Περιμένουμε να εξατμιστεί το ούζο και μετά προσθέτουμε τις ντομάτες και τη πιπεριά και ψήνουμε μέχρι να εξατμιστούν τα νερά τους.
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε και τη πάπρικα και αδειάζουμε τα μύδια στη κατσαρόλα με το κριθαράκι. Ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βράσουν για 2-3 λεπτά. Το φαγητό μας είναι έτοιμο και πολύ νόστιμο. Το συνοδεύουμε με σαλάτα της αρεσκείας μας και ουζάκι. Εάν θέλουμε προαιρετικά σερβίρουμε με τυρί τριμμένο από πάνω.
Καλή σας όρεξη!