7 Ιανουαρίου, 2016
Δύο κρέατα στη γάστρα

Υλικά:
- 1 κιλό μοσχάρι χωρίς κόκαλο σε μικρές μερίδες
- 1 κιλό χοιρινό χωρίς κόκαλο σε μικρές μερίδες
- 1 κιλό πατατούλες μικρές με την φλούδα τους
- 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
- 1 κρεμμύδι ξερό σε ροδέλλες
- 4 κόκκινες ντομάτες μέτριες σε ροδέλλες
- 4 πιπεριές κόκκινες κομμένες στα τέσσερα
- 4 πιπεριές κίτρινες κομμένες στα τέσσερα
- 400 γρ πεκορίνο Αμφιλοχίας (ή κεφαλοτύρι) κομμένο σε κύβους
- 1 ποτήρι του κρασιού κρασί λευκό
- 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη,θυμάρι
- 1/2 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
- χυμό και ξύσμα από 2 λεμόνια
- 2 κ.σ.μουστάρδα
Εκτέλεση:
Πλένουμε το κρέας και το σκουπίζουμε. Ζεσταίνουμε την χύτρα ταχύτητας και ρίχνουμε μέσα 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Μόλις κάψει ρίχνουμε το σκόρδο και τα 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα,τα σωτάρουμε καλά και μετά με μιά τρυπητή κουτάλα τα αποσύρουμε από την χύτρα. Μετά σωτάρουμε λίγα λίγα τα 2 κρέατα για να μην πέσει η θερμακρασία της κατσαρόλας και μόλις τελειώσουμε τα σβήνουμε με το κρασί,περιμένουμε να εξατμιστεί,αλατοπιπερώνουμε προσθέτουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι και κλείνουμε την χύτρα. Μόλις σφυρίξει την χαμηλώνουμε και ψήνουμε για 10 λεπτά. Όσο ψήνεται το κρέας πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βάζουμε στη γάστρα. Χτυπάμε σε ένα βαθύ πιάτο το λεμόνι,το ξύσμα, το υπόλοιπο λάδι,τη μουστάρδα,αλάτι,πιπέρι,ρίγανη και το θυμάρι και ρίχνουμε το μισό στις πατάτες,τις ανακατεύουμε και τις αλατοπιπερώνουμε. Από πάνω αδειάζουμε τα 2 κρέατα μαζί με το ζουμί που βγάλανε στη χύτρα,σκεπάζουμε τη γάσρα και ψήνουμε για 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς. Στην συνέχεια ανοίγουμε την γάστρα και βάζουμε μέσα τις πιπεριές,το κρεμμύδι σε ροδέλλες,τις ντομάτες,το υπόλοιπο λαδολέμονο και το τυρί σε κύβους και ψήνουμε στο φούρνο για 40 λεπτά περίπου με ανοιχτή την γάστρα για να πάρει χρώμα και να λιώσει το τυρί. Το βγάζουμε από το φούρνο ανακατεύουμε τα υλικά και το σερβίρουμε ζεστό. Είναι ένας εξαιρετικός μεζές και συνοδεύεται από λευκό κρασί.