20 Ιανουαρίου, 2016
Παέγια

Υλικά:
- 1/2 κιλό μεγάλες γαρίδες φρέσκες
- 1/2 κιλό μύδια με το κέλυφος φρέσκα και καθαρισμένα ή κτψ με μισό κέλυφος
- 1 σουπιά κομμένη σε μικρά κομμάτια
- 5 καλαμαράκια κομμένα σε κομμάτια
- 2 πλοκάμια χταποδιού λίγο βρασμένα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 1 φλιτζάνι αρακά φρέσκο ή κτψ
- 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε μικρά κομμάτια
- 1/2 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
- 2 ντομάτες κόκκινες τριμμένες
- 1 κόκκινη πιπεριά σε κύβους
- 1 κίτρινη πιπεριά σε κύβους
- 1 πράσινη πιπεριά σε κύβους
- 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 2 φλιτζάνια ρύζι Αρμπόριο
- 1 σφηνάκι ούζο
- 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών ψυγείου
- 2 φακελάκια σαφράν
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις γαρίδες με τα φρέσκα μύδια. Όσα μύδια δεν ανοίξουν τα πετάμε. Ξεφλουδίζουμε τις γαρίδες και τις κόβουμε στη μέση. Κρατάμε μερικές ολόκληρες για το γαρνίρισμα.Το νερό που τις βράσαμε το σουρώνουμε και το φυλάμε.
Σε ένα ειδικό σκεύος για παέγια ή σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι, σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο μέχρι να μαραθεί και προσθέτουμε τα καλαμαράκια, τη σουπιά και το χταπόδι. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγο ακόμα και σβήνουμε με το ούζο. Περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ,προσθέτουμε το νερό που βράσαμε τις γαρίδες και βράζουμε για 10 λεπτά.
Τότε προσθέτουμε την ντομάτα, τον αρακά, το σαφράν διαλυμένο στον ζωμό, τις πιπεριές σε κύβους, το ρύζι,τον μαιντανό, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει το ρύζι.
Μετά βάζουμε τις καθαρισμένες γαρίδες και τα μύδια. Όταν το ρύζι πίνει τον ζωμό συμπληρώνουμε καινούργιο. Σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει το ρύζι σε χαμηλή φωτιά .
Όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο το αποσύρουμε από την φωτιά, σκορπίζουμε από πάνω τις ολόκληρες γαρίδες που φυλάξαμε, μερικά μύδια και λίγο ψιλοκομμένο μαιντανό και το βάζουμε όπως είναι με το σκεύος σε προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά στην πρώτη θέση από πάνω για να πάρει χρώμα.
Σερβίρουμε όπως είναι με το ειδικό σκεύος προσθέτοντας από πάνω προαιρετικά λίγο ωμό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Νοστιμότατη συνταγή που σίγουρα θα αρέσει σε εσάς και τους καλεσμένους σας!