5 Απριλίου, 2018
Χταπόδι με κριθαράκι ολικής (γιουβέτσι)
Posted in : Συνταγές on by : Angela
Υλικά:
- 1 χταπόδι φρέσκο 2 κιλά περίπου
- 1 πακέτο κριθαράκι ολικής άλεσης
- 1 φάκελο έτοιμη κρεμμυδόσουπα Knorr
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 σκελιδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 4 φύλλα δάφνης
- 1 κουτί ντομάτα στο τρίφτη 500γρ
- 1 ποτήρι του κρασιού ξύδι
- 1 σφηνάκι ούζο
- 1 κ.σ. νοστιμιά Maggi
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο (κατά βούληση)
- 1 κ.γλ. κανέλλα
- 1 κ. γλ. γαρίφαλο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε το χταπόδι,το κόβουμε ανά δύο πλοκάμια, το πλένουμε πολύ καλά και το αφήνουμε για λίγο μέσα σε νερό για να φύγει όλη η άμμος.
Βάζουμε στη χύτρα το ξύδι με 2 φύλλα δάφνης και μόλις κάψει ρίχνουμε το χταπόδι. Σκεπάζουμε την χύτρα και αφού σφυρίξει η βαλβίδα χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και το ψήνουμε για 5 λεπτά.
Το βγάζουμε από τη χύτρα μόλις κρυώσει, κρατάμε μισό ποτήρι από το ζουμί του και το κόβουμε σε κομμάτια .
Βράζουμε τη κρεμμυδόσουπα σύμφωνα με τις οδηγίες.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο. Προσθέτουμε και το κριθαράκι, ανακατεύουμε καλά και σβύνουμε με το ούζο. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τη κρεμμυδόσουπα, τα 2 φύλλα δάφνης, τα μυρωδικά, τη 1 κ.σ. νοστιμιά Maggi, το μισό ποτήρι από το ζουμί και βράζουμε ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει για 10 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό ακόμα. Μετά προσθέτουμε τη ντομάτα και το χταπόδι σε κομμάτια, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να βράσουν για λίγο όλα μαζί μέχρι να πιούν το ζουμί τους και να μελώσουν.
Καλή επιτυχία!!